Köpa och sälja husdjur

puki

Det är många som föder upp och säljer både katter och hundar, och även andra typer av djur, till privatpersoner. Både du som köper och du som säljer har några saker att tänka på.

Hund:

När det kommer till att köpa hund är det en del saker att tänka på. Först och främst måste du som köper en hundvalp vara säker på att hunden är minst 8 veckor innan den lämnar mamman. Det är olagligt att skilja valpen från sin mor de två första månaderna och det är viktigt att valpen tillåts vara med sin mor och sina syskon då.

Alla hundar ska vara ID-märkta och det sker vid 4 veckors ålder. De ska också vara ägarregistrerade. När du köper din nya familjemedlem är det viktigt att du får med ett veterinärintyg och att du är noga med att det inte är äldre än en vecka.

Var noga med att din hund inte är insmugglad från utlandet. Hunden kan föra med sig smittor till både andra hundar och människor.

Se till att du har nog med kunskap och tid för att ta hand om en hund, både som valp och vuxen. En vuxen hund ska aldrig lämnas ensam längre än 5 timmar och en liten valp lämnas inte ensam alls. Ha alla nödvändiga tillbehör hemma, som koppel, en säng, leksaker, mat- och vattenskålar och så vidare.

Katt:

Kattungar får inte separeras från sin mor förrän de är 12 veckor gamla. De har mycket att lära och det är mamma Katt som lär hennes ungar allt de behöver veta.

När du köper din katt är det viktigt att se till att den ID-märks och vaccineras, och att den är veterinärbesiktigad.

Trots att katten inte är ett flockdjur är det viktigt att den fortfarande blir tillfredsställd på det sociala planet. De måste få tillsyn och kärlek, samt tas om hand om med pälsvård, mat, vatten, kloklippning och så vidare.

Kastrera din katt om du inte planerar att avla på den. Det är bra, speciellt för utekatter, som då håller sig närmare hemmet istället för att gå ut på strövtåg.

 

Oavsett vilket husdjur du väljer att köpa är det viktigt att du försäkrar det. Veterinärvård kan bli mycket kostsamt om du måste stå för den själv. Gå in på Djurskyddets hemsida för att läsa mer tips.